Et truquem
Envia'ns el teu telefon i et trucarem, el mes aviat possible:

Nom i cognoms*

Teléfon*

Selecciona la teva clínica

Al fer click a enviar estás aceptant la política legal.

Dra-Merce

Especialista en odontologia general:

Dra. Mercè Pedròs

La càries dental, o simplement càries, és una malaltia infecciosa que afecta als teixits durs de la dent. Si no es tracta, la malaltia pot derivar en dolor, pèrdua de la dent o infecció. Sol aparèixer més freqüentment en infants i en adults joves, però pot afectar a qualsevol persona. La caries dental es pot corregir amb obturacions, corones o amb el tractament de conducte.

Un dels objectius de la nostra professional és dur a terme la odontologia preventiva, que consisteix en donar unes pautes d’higiene, alimentació i hàbits per prevenir la càries dental i altres alteracions bucodentals, sobretot en els nens. A la nostra consulta afegim a aquestes pautes generals unes instruccions més específiques i personalitzades per a cada pacient, amb controls i tractaments preventius com el flúor o el segellat de fissures. Encara que sembli mentida, la càries dental és una de les patologies més habituals després del constipat comú, un motiu més que suficient per centrar-nos en la seva prevenció.

 

Es tracta d’una afecció produïda per l’acumulació de bactèries a la boca, que converteixen els aliments, especialment els sucres i els midons, en àcids. La conjunció d’aquestes substàncies crea la placa bacteriana, una substància enganxosa que s’adhereix a les dents i que, si no s’elimina, es converteix en carrall. Els àcids que conté aquest conglomerat produeixen orificis a l’esmalt i originen, així, les càries. En un principi només comprometen l’exterior de les dents però, si no es duu a terme el tractament adequat, acaben penetrant en el seu interior i poden provocar la pèrdua de les peces afectades.

 

Quan la càries només afecta l’esmalt i la dentina, el dentista retira el teixit danyat i reomple el forat restant amb una obturació (coneguda més habitualment com a empastament dental). Si compromet la dent fins a arribar a la polpa dental serà necessari extreure el nervi i desinfectar el canal de l’arrel de la dent abans de reomplir-la de nou. En aquests casos es fa un tractament de conducte. Com a últim recurs, l’especialista extreu la peça completa i la substitueix per un implant. Aquest procediment és necessari quan la càries no s’ha frenat en les primeres etapes i ha acabat per afectar pràcticament tota la dent.

 

El resultats de cadascun dels tractaments és satisfactori, però recordem que el millor que podem fer és actuar de forma preventiva. La higiene oral és necessària per evitar aquesta i moltes altres afeccions, pel que és essencial seguir els passos bàsics de cura: revisions a la clínica dental cada sis mesos, rebre neteges professionals, rentar-se les dents dues vegades al dia com a mínim i passar-se el fil dental un cop diari. Si és necessari, els nostres professionals demanaran radiografies per detectar càries dentals en zones d’elevat risc de la boca. En el cas dels nens, solem recomanar el flúor, una substància que els protegeix contra els efectes de la càries i que es pot trobar en forma de pasta dental o bé de col·lutori. Cal evitar l’excés de flúor, donat que pot tenyir l’esmalt de les dents amb taques blanques (fluorosis).

Els especialistes recomanem 1 revisió anual, per prevenir la càries